Facebook Dating - az első hét

2020. november 01. - Dr.Heart

facebook_dating.jpg

Alig több, mint egy hete nálunk is elindult a Facebook társkereső szolgáltatása, a Facebook Dating. Az írországi szerveken adatvédelmi okokból fennakadt alkalmazás február 14-én debütált volna Európában (milyen jó lett volna a Covid alatt játszani vele), de így, hogy elkaszálták, jó fél évet várni kellett rá.

Az alkalmazás a Tinder és hasonló cuccok vetélytársa lesz, azzal a helyzeti előnnyel megfejelve, hogy kapásból 2 milliárdos potenciális felhasználói körrel rendelkezik, akiknek semmi egyéb dolguk nincs, mint a Facebook alkalmazáson belül létrehozni a saját Dating profiljukat. Akármennyire is a Tinder fölé/mellé helyezik magukat, illetve hangsúlyozzák, hogy nincs jobbra-balra húzogatás, azért az elv ugyanaz: vagy nyomsz egy kövér X-et, ha nem tetszik az illető, vagy egy lila szívecskét, ha igen. Ami viszont óriási előnye a Tinderrel szemben: egyből látod, ha valakinek tetszel. Mint a való világban, hiszen valahogy fel kell hívnod magadra a figyelmed. Ma, amikor az online lét miatt szinte kiveszett a szemezés intézménye (sőt, szinte már felháborodnak a nők rajta), itt legalább megvan az illúziója, hogy a lájkkal jelzed egy hölgy felé, hogy tetszik, aki észleli ezt és "visszanéz", visszalájkol. A Tinderen ezért súlyos ezreket kellett leszurkolnod. Éppen ezért a másik előnye, hogy teljesen ingyenes.

A szolgáltatás településekor izgatottan vártuk, hogy mikor indul el, hiszen az első napokban még nem dobott javasolt matcheket, azaz egyezéseket. Nyilván meg kellett várni, míg elér egy kritikus tömeget a felhasználók tábora, hogy legyen kiket mutogatni egymásnak. Harmadik óriási előny a Tinderhez képest: a Facebook mindent tud rólad. Tudja, hogy kik az ismerőseid, mik az érdeklődési köreid, mik az ismerőseid érdeklődési körei, szóval ha aktív közösségi médiás életet élsz, a mesterséges intelligencia gyönyörűen be tud profilozni - és ennek megfelelően ajánlani potenciális partnert. Baromi nagy fegyvertény ez és egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk az online térben.

A felhozatal eddig mérföldekkel jobb, mint a Tinderen. Egyelőre még nem jött át onnan mindenki, illetve most még nem aranyásókkal van tele a 26-40-es korosztály, az én kutatási célcsoportom. Már látszik azért, ki érkezett a másik platformról: akinek a messziről felismerhető ikonosztáz van a bemutatkozásában, arról leordít, hogy Tinderről hozta magával. Alapvetően azonban jó az algoritmus, sokan megjelennek és engem is sokaknak jelenít meg. Ezt az is mutatja, hogy egy hét alatt már legalább húsz egyezésem volt, illetve harmincan biztosan lájkoltak. Igaz, ebben voltak azért olyanok, akik kívül estek az érdeklődési körömön, de mégis be tudtak lájkolni. Ezek szerint az alkalmazás nekik is megmutatott, noha nem kellett volna. Illetve nekem is megmutatja, ha olyan lájkol, aki nem felel meg az elképzeléseimnek. De majd biztosan alakul, fejlődik ez. A lájkokra adott válaszok is jó arányban pozitívak, bár a hétvégén volt egy 10-12 lájkos láncolatom, de abból talán egy match, ha létrejött. Nem baj, legalább nem kell sokszor kínosan magyarázkodni, amikor oda jutunk, hogy kinek mije van :)

Mivel be lehet jelölni, hogy az ismerőseink ismerőseiből is ajánljon, így aki ügyes, könnyen le tudja nyomozni az ilyen matchek Facebook profilját, hiszen az alkalmazás kiírja, hogy kik a közös ismerőseink az illetővel. Ennek persze megvan a veszélye is, hiszen ha meglévő párkapcsolat mellett használjuk az alkalmazást, hiába állítjuk be a lokációnkat mondjuk egy 200km-rel arrébb lévő városra, ha megjelennek az ismerőseink ismerősei, könnyen beköpnek minket a nem megfelelő helyen. Ja, ami a lokációt illeti: a Dating applikációt nem lehet átverni Fake GPS és egyéb helyimitáló alkalmazásokkal, sajnos tényleg csak azt tudod beállítani, ahogy valóban vagy. Ezt a beállítást viszont nem változtatja meg automatikusan, amikor helyet változtatsz, így pl. nekem, aki Budapestre ingázik, de nem ott él, kiváló lehetőség, hogy ettől függetlenül a budapesti felhozatalban nézelődjek, hétvégén pedig átállítsam a lakhelyemre.

A legérdekesebb funkció pedig az ún. Secret Crush: itt megjelölhetünk kilenc embert a Facebook ismerőseink és az instagram követőink közül, akikkel szívesen randiznánk, de még soha nem volt merszünk elmondani nekik. Remek dolog elfantáziálni rajta, hogy azokkal a szingli ismerőseinkkel kezdjünk ki, akiket eddig kurvára nem érdekeltünk mint férfi/nő, aztán ha mégis, akkor itt a kiváló alkalom jelezni. Már ha ők is használják a Dating alkalmazást, ugyanis csak azoknak jelzi, hogy egy ismerősük lájkolta őket. A Secret Crush résztvevőihez naponta lehet új embert adni, onnan eltávolítani pedig bármikor.

Összegezve a tapasztalatokat, eddig szinte csak pozitív véleményem van. A legnagyobb hiányosság viszont, hogy az értesítésküldés nem működik, legalábbis nekem. Persze ez a diszkréció miatt annyira nem is nagy baj...

Update: remekül működik a Facebook algoritmusa! Végre nem csak 180 centis fitnessedzőket ajánl fel, hanem abszolút olyan nőket, akikkel egyezik az érdeklődési körünk, a beállított keresésünk és hasonlók. Na ez az, amit a Tinder nem tudott.

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfisziv.blog.hu/api/trackback/id/tr6116268354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Supergranat az igazságosztó 2023.08.01. 08:31:06

Sokkal jobb mint a Tinder. Csoda hogy az még működik. Amilyen jó volt olyan szar lett
süti beállítások módosítása