Fogd már fel, hogy nem barnulok! - avagy hogy jön ide Coco Chanel

2023. július 05. - Dr.Heart

view-man-with-sunburn-skin-beach.jpg

Ismét eljött a nyár, ismét lépten-nyomon megkapom - ismerőstől, kollegától, szomszédtól, hogy "de fehér vagy, menjél napozni", mintha ez valamiféle stigma, vagy betegség lenne, hogy az ember nem bronzbarnán futkározik.

Hiába mondom, hogy én nem barnulok, ezt dobta a gép, a genetika, stb. Az emberek egy része nem képes barnulni, fehérbőrű, bőrrák, melanóma, stb. Annyira nincs kedvem már ezt monológba önteni, hogy amikor meghallom a bőrszínre irányuló megjegyzést, már csak legyintek és továbbmegyek. Na nem mintha bármennyire is meghatna, hogy mit mond a szomszéd, vagy az n+1-edik kollega, de azért na. Ez ilyen nettó megbélyegzés, hogy aki fehér = az biztos nem napozik. Ismerek nőt és férfit is, aki szinte betegesen rohan a szoláriumba hetente többször is, nehogy véletlenül fehér legyen. Hát, lelkük rajta, én a szoliban sem nyerek színt sajnos, van ilyen. És akkor mi van?

Na de hogy jön ide Coco Chanel? Abban az időben, amikor még a fehér bőrű nők voltak az ideálok, a legenda szerint 1923-ban Coco Chanel kint felejtette magát valami yachton és bizony lebarnult. Majd a parasztok színével megjelent és mindenki el volt ájulva, hogy mekkora új divat ez. Vagy valami ilyesmi. De a lényeg, hogy ő vezette be, hogy a barnaság szexi, az elit körökben is. Azóta mindenki barna akar lenni, de közben a fejlődő világban is megfordult a trend. A barnaság elkezdett egyet jelenteni azzal, hogy gazdag vagy, hiszen megteheted, hogy egész nap a hasadat süttesd a tengerparton vagy a yachtodon. Ergo lebarnulsz. Barnaság = jólét. Aki fehér, az bizonyára bent dolgozik egy neonfényben úszó irodában, vagy gyárban, tehát nem lát soha napfényt, nem barnul le. Anno meg a földeken dolgozó, lebarnult-lesült parasztok barnasága mutatta, hogy valaki a szabadban dolgozik és nem a hűvös kastély falai között rohangál a fűzős ruhájában. Meg ez akkor a 20-as években jól illett a viktoriánus éra elleni belázadásba is. Persze azzal nem számoltak, hogy van a populációnak egy szelete, aki nem képes lebarnulni, mert a bőrtípusa ilyen. Súlyosabb esetben a napra sem lehet kimenni vele.

Szóval ne csüggedjen senki, aki fehér, nem kell elásnunk magunkat! Menj ki túrázni, ha legalább valami kamionos barnaságod lesz, akkor már nem kell a rosszalló megjegyzéseket hallgatni. Amúgy meg: szard le őket és vigyázz a bőrödre. Abból is csak egy van.

/Kép forrása: freepik.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfisziv.blog.hu/api/trackback/id/tr918160362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Supergranat az igazságosztó 2023.08.01. 08:30:16

Azért még egy átlagos nőn is sokat dob ha barna. Sokkal szexibb ez tény
süti beállítások módosítása